Учените ни откриха нещо уникално в морето край Созопол! Находката датира от 13 век! Смята се, че

44 корабокрушения във водите на Черно море са проучени от експертите от Центъра по подводна археология в Созопол през тази година.

Данните от тях бяха представени на кръгла маса „Културното наследство на Черноморска Странджа през погледа на изследователите“, която се провежда три дни в Ахтопол, съобщи БНР. Проучванията на потъналите плавателни съдове са направени със специален изследователски кораб, разполагащ с най-модерна техника по международен проект, който цели цялостно изследване на българското крайбрежие. Сензацията е кораб от XIII – XIV век, съобщи директорът на Центъра по подводна археология Калин Димитров, пише Флагман.

бг.

„Това са от ранните кораби на италианските републики, които са плавали в Средиземноморието и в Черно море.Такъв кораб до сега не е откриван никъде по света. Този, който ние открихме, е в изключително добро състояние“, коментира той.
По време на форума бяха представени и данни за археологически проучвания на Ропотамо, Ахтопол, Китен, Синеморец. Сред целите ни е изработването на дългосрочна стратегия за изследване на археологическото богатство в региона, обясни Атанас Орачев от Сдружение „Черноморска Странджа“.

Защото в последните години всичко е кампанийно, а Странджа е уникална планина – тя не прилича на нито една от другите български планини и е най-слабо изследваната археологически планина, въпреки многото експедиции, които се правеха още 70-те години.

По предложение на Министерството на културата, което беше съобщено от заместник-министър Бони Петрунова, Центърът по подводна археология в Созопол ще получи национален статут и ще носи името на дългогодишният си ръководител Христина Ангелова, на която беше посветена и провелата се „кръгла маса“ в Ахтопол.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"